ویژگی رنگ‌های مختلف پارچه

رنگ های نساجی

وقتی برای اولین بار بخواهید پارچه شما به‌طورکامل رنگ شود، باید رنگ نساجی به‌کار ببرید. در واقع از این رنگ برای تغییر رنگ کل لباس استفاده می‌شود؛ بنابراین اگر به دنبال این هستید که تاپ آبی خود را بنفش کنید، این روشی است که باید استفاده کنید. در این روش رنگ‌آمیزی فقط رنگ لباس تغییر می‌کند و بافت آن ثابت می‌ماند.
رنگ نساجی پودری است که با آب حل می‌شود. برای رنگ کردن هر نوع پارچه باید آن را در محلول رنگ فرو کنید؛ معمولاً از یک قابلمه برای غوطه‌ور کردن لباس استفاده می‌شود. در این روش رنگ به داخل پارچه نفوذ می‌کند و از طریق الیاف پارچه پخش شده و همه پارچه را دربرمی‌گیرد.
برای ایجاد جلوه رنگ راه‌راه، لباس‌ها را قبل از اینکه در رنگ غوطه‌ور کنید به صورت گره پیچانده یا با موم بپوشانید. چون در این حالت رنگ نمی‌تواند به همه قسمت‌های پارچه نفوذ کند، جلوه‌های راه‌راه انتزاعی زیبایی در پارچه ایجاد می‌شود.

جوهر رنگ

جوهر که بیشتر به دلیل استفاده روی کاغذ شناخته شده است، تغییر رنگ دائمی را در مناطق کوچک ایجاد می‌کند. نسبت به رنگ نساجی نازک‌تر است و کمی متفاوت به پارچه می‌چسبد. جوهر به الیاف پارچه نفوذ می کند تا یک اثر رنگ نازک و تقریبا آبکی روی آن ایجاد کند.
جوهر را می توان با استفاده از انوع قلم، برس یا قلم مو روی پارچه یا کاغذ رنگ‌آمیزی کرد. دو نوع جوهر وجود دارد، پایه الکلی و اکریلیک. رنگ پایه الکل می‌تواند در تمام الیاف پارچه نفوذ کند؛ اما رنگ پایه اکریلیک نفوذ محدودی دارد و بیشتر در بالای الیاف قرار می‌گیرد.
یکی از ایرادات اصلی جوهر، به ویژه زمانی که بر پایه الکل باشد، این است که ممکن است در حین نقاشی روی پارچه نشت یا چکه کند، یا به اصطلاح شره کند؛ یعنی حالتی شبیه نشت کردن خودکار در جیب پیرآهن که همه ما آن را در زمان مدرسه تجربه کرده‌ایم. برای جلوگیری از نشت جوهر باید از یک مانع یا یک حاشیه برای نگه داشتن آن در یک محدوده مشخص استفاده کنید.

از چه نوع رنگی روی پارچه استفاده کنیم؟

بهترین رنگ برای نقاشی روی پارچه، رنگی است که برای آن هدف طراحی شده است. در مورد پارچه، باید از رنگ مخصوص پارچه استفاده کنیم، یعنی رنگ اکریلیک. از این رنگ همچنین می‌توانیم برای رنگ‌آمیزی دائمی هر چیزی که از مواد ساخته شده باشد، نیز استفاده کنیم، خواه آن مواد از الیاف طبیعی یا مصنوعی ساخته شده باشند. هر رنگی که استفاده می‌کنید باید با شستشوی مکرر تغییر نکند و دوام بیاورد. رنگ پارچه تنها رنگی است که به اندازه کافی بادوام و انعطاف‌پذیر است تا طرح‌های شما را تازه، سرزنده و چسبیده به لباس نشان دهد.

تفاوت رنگ نساجی با رنگ اکریلیک

اگرچه رنگ نساجی نیازی به افزودنی خاصی ندارد و بهترین رنگ برای پارچه می‌باشد اما یک ایراد دارد و آن محدود بودن تعداد رنگ‌های آن است؛ اما در مقابل رنگ اکریلیک در رنگ‌های بسیار متنوعی وجود دارد و می‌توان آن را با سایه‌های دیگر رنگ‌ها ترکیب کرد و تنها ایراد آن این است که به تنهایی به‌کار نمی‌رود و با چسب بیندر ترکیب می‌شود. به دلیل همین مزیت است که رنگ اکریلیک برای نقاشی روی پارچه بهتر است و کار با آن بسیار راحت‌تر از دیگر رنگ‌ها است. رنگ اکریلیک به عنوان یک رنگ همه کاره و بسیار مفید، می تواند بر روی هر سطحی به‌کار رود.
رنگ اکریلیک می تواند پیوندی بادوام و ماندگار با پارچه ایجاد کند و بعید است با گذشت زمان کم رنگ شود. مانند بیشتر رنگ‌ها، ویسکوزیته یا ضخامت رنگ اکریلیک را می توان تغییر داد؛ بدون اینکه کیفیت آن کاهش یابد.

رنگ پارچه بر پایه آکریلیک

اکثر رنگ‌های پارچه‌ایی بر پایه آکریلیک هستند. رنگ‌های پارچه‌ای اکریلیک با افزودن رنگدانه‌های رنگی به یک پلیمر اکریلیک ایجاد می‌شوند و با ایجاد امولسیون با آب، رنگ ایجاد می‌شود. رنگ اکریلیک بعد از خشک شدن با اکثر پارچه‌ها یک پیوند بادوام ایجاد می‌کند و با قرار گرفتن در برابر نور خورشید از کیفیت آن کاسته نمی‌شود. رنگ‌های پارچه‌ای مبتنی بر اکریلیک در حالت خیس محلول در آب هستند، این یعنی غلظت رنگ با افزودن آب تغییر می‌کند، بدون آنکه کیفیت رنگ کاهش یابد. کار با رنگ‌های اکریلیک آسان است و معمولاً نتایج مطلوبی به همراه دارد.
رنگ مبتنی بر اکریلیک بهترین گزینه برای کار روی پارچه و پوشاک است. این رنگ ارزان قیمت است و در مجموعه‌ای از رنگ‌ها ارائه می‌شود. رنگ‌ها به صورت مایع، اسپری، نشانگرها یا رنگ ابعادی در دسترس هستند.
رنگ‌های پارچه ایی به چه اشکالی عرضه می‌شوند؟

رنگ پارچه‌ایی مایع: رنگ مایع از میزان غلظت بالایی برخوردار بوده و توسط قلم‌مو یا برس بر روی پارچه و محل مورد نظر نقاشی می‌شود. بیشترین استفاده از رنگ مایع برای رنگ‌آمیزی پارچه‌ها می‌باشد. رنگ مایع در بطری‌های در بسته عرضه می‌شود. به این رنگ‌ها موادی برای شفافیت بیشتر و کم کردن غلظت رنگ اضافه می‌شود.
رنگ پارچه اسپری: این رنگ از غلظت کمتری نسبت به رنگ مایع برخوردار بوده و رقیق می‌باشد. این نوع رنگ توسط اسپری استفاده می‌شود. رنگ اسپری پارچه‌ای بر پایه آب است، بو ندارد، استفاده سریع و ساده دارد و زود خشک می‌شود. از این رنگ به راحتی می‌توان از شابلون‌های آماده برای طراحی روی لباس و پارچه شابلون استفاده کرد.
رنگ ابعادی یا پفکی: رنگ‌های ابعادی (رنگ‌های پفکی ) می‌توانند یک بافت خاص و جدا از هم داشته و جذابیت خاصی را دارا می‌باشند؛ این دسته از رنگ‌ها نیز توسط قلم‌مو روی طرح ایجاد می‌گردند. رنگ ابعادی به رنگ پفکی نیز معروف است. این رنگ برای برجسته کردن طرح روی پارچه و لباس استفاده می‌شود و با چسب دی ام ۵ ترکیب می‌شود. ۲۴ ساعت طول می‌کشد تا خشک شود. مانند دیگر رنگ‌ها بعد از خشک شدن باید پشت پارچه را اتو بزنید.
نشانگرها: در این روش هریک از رنگ‌ها با شاخص معینی از مقدار رنگ معرفی می‌شوند. از این نشانگرها برای اجرای دقیق طرح‌ها روی پارچه استفاده می‌شود. از آنها برای طراحی، نوشتن یا کار دقیق خط استفاده کنید. آنها برای پوشش مناطق بزرگ یا رسوب رنگ‌های اشباع نشده طراحی نشده‌اند.

چه مواردی هنگام انتخاب بهترین رنگ پارچه باید چه لحاظ شود؟

بیشتر افراد از رنگ پارچه‌ای بر پایه اکریلیک برای افزودن رنگ و طرح به لباس، کفش یا منسوجات خانگی استفاده می‌کنند، اما قبل از انتخاب رنگ برای یک پروژه خاص، باید ویژگی‌های رنگ را در نظر بگیرید. وقتی فرم و قوام اکریلیک، نحوه کار آن روی پارچه‌های مختلف و نحوه استفاده از آن را درک کردید می‌توانید رنگ مخصوص نقاشی روی پارچه مناسب را برای هر کاربردی انتخاب کنید.

۱) نوع پارچه نقاشی روی لباس

رنگ‌های پارچه‌ای بسیاری در بازار موجود است که تقریباً بر روی هر نوع پارچه‌ای موثر عمل می‌کنند. با این حال رنگ و بافت پارچه فرم و قوام رنگ را تعیین می‌کند. پارچه‌هایی با بافت یکدست و محکم مانند: کتان، جین، ابریشم و مخلوط پنبه-پلی:استر معمولاً بهترین نتیجه را در رنگ‌آمیزی پارچه به دست می‌آورند. رنگ‌های پارچه‌ای در برابر مواد سفید یا رنگ‌های کم رنگ، واضح‌تر به نظر می‌رسند. در صورت رنگ‌آمیزی پارچه‌های تیره از رنگ‌های روشن، نئون یا رنگ‌های با جلوه‌های خاص مانند: رنگ‌های زرق و برق‌دار استفاده کنید.

۲) شفافیت و ثبات رنگ

بهترین رنگ برای پروژه شما به نوع پارچه و رنگ آن بستگی دارد. رنگ‌های نقاشی پارچه از شفاف تا مات ارائه می‌شوند. رنگ‌های مات بهترین تاثیر را روی پارچه‌های تیره رنگ دارند، زیرا ضخیم‌تر هستند و پارچه به سرعت آنها را جذب نمی‌کند. برای پارچه‌های رنگ روشن، از رنگ‌های شفاف یا مات استفاده کنید، اما رنگ‌های مات اشباع بیشتری دارند. آب و سایر مواد افزودنی قوام و تیرگی رنگ پارچه اکریلیک را تغییر داده و ویسکوزیته آن را نازک می‌کنند.
نکات استفاده از رنگ مخصوص پارچه

نکته اول اینکه لباس را قبل از نقاشی بشویید تا جمع شده و به اندازه نهایی خود برسد. شستن لباس بعد از رنگ کردن باعث می‌شود که طرح نقاشی شده هم جمع شود و از فرم اولیه بیفتد. نکته بعد این است که پس از رنگ‌آمیزی لباس بگذارید رنگ آن کاملا خشک شود سپس برای ثبات و تحکیم رنگ بر روی پارچه، آن را به پشت برگردانده و اتو بزنید.